FBpixel
Site logo

Nya bojar i Ursholmslagunen!

Dela ....
Boj och arbetsbåt Ursholmen

Ursholmen får förtöjningsbojar i naturskydd. Men det öppnar också upp för möjligheten för fler besökare att njuta av platsen under större del av året.

Text: #MagLaGBG.  Bilaga & bild: Kosterhavets nationalpark.  Info & Kontakt:  Ursholmen Fyrstation     

 

Kan innebära att platsen växer….

Ursholmen är en belönande plats, den är också lite svårtillgänglig. Dessa saker hänger ofta ihop vilket innebär att då platser på något sätt blir lättare tillgänglig så försvinner också en del av platsens magi. Men den ökade tillgängligheten kan också innebära att platsen växer.

 

Ålgräs, biologisk mångfalt åt våra barn och dåligt fäste för ankare…..

Ursholmen har just fått bojar i sin lagun för att besökande inte skall förstöra platsens ålgräsängar med sina ankare. Dessa ålgräsängar som växer under fyra meters djup är viktiga yngelbäddar. Det är alltså detta ålgräs som avgör våra barns möjligheter att njuta biologisk mångfalt i fram tiden. Vi som seglare kan enkelt hjälpa i dettta genom att generellt aldrig ankra under fyra meters djup. Dessutom är det så att ålgräs ofta innebär mycket dålig ankarbotten.

Kulturhistoria är upplevelsen på högsäsong….

Men dessa nya skyddande bojar för också med sig att förtöjning i lagunen kommer blir enklare, säkrare och bättre organiserade. Det tar visserligen bort en del av naturupplevelsen. Men man får hoppas att denna förenklade tillgänglighet inte kommer förändra så mycket under högsäsong. Då är det ändå så fullta av besökare att naturen inte är det mest uppenbara att uppleva på platsen. Under högsäsong är det
istället de kulturhistoriska vingslagen som är den stora behållningen, och kanske umgänge med andra med liknande intressen.

Nu nya möjligheter för fler utforskare och naturälskande hela året….

Men bojarna och säkerheten som kommer med dem kanske också gör det möjligt för fler att uppleva platsen bortom högtryck, stilla vatten och sol under juli. Nu kanske fler naturälskande och utforskare blir trygga nog att uppleva platsen på större delen av året…

För det är verkligen bortom högsäsongen som man på riktigt är på Ursholmen i närvaro med platsens natur.

 

Boka boende på Ursholem!

Senaste Berättelserna ...

Tipsa om Berättelser!

Berättelser för att inspirera till utforskning av skärgård året runt. Målet är att stärka skärgårdssamhällen!

Har du en berättelser du vill dela eller tips på intressanta platser, verksamheter eller personer vi bör berätta om? Kontakta oss!

Följ oss!

Registrera för att få våra nyhetsbrev

Skicka din mailadress till oss om du vill ha våra nyhetsbrev.